Assisi Étterem
Assisi Étterem

Assisi Séfje

Konyhai érdekességek, finomságok, receptek, olasz ételek és hangulat, némi ferences kötődéssel Assisi felé.

Egy falatnyi Itália

assisietterem.hu

Olasz és magyar ételkülönlegességekkel, hétköznapokon napi menüvel és családbarát részleggel várjuk Budapest II. kerületében, a Pál-völgyi barlangtól 200 méterre.

Az Assisi Étterem barátságos légkörben szeretettel várja a családokat, cégeket, baráti társaságokat egy kellemes ebéd, vagy vacsora eltöltésére. 

1025 Budapest,
Szépvölgyi út 176.

Asztalfoglalás:
+36-1/400-82-60

Nyitva tartás: H-V 11-22
asztalfoglalas@assisietterem.hu

Értékelj minket!

Friss topikok

  • amindenes.blog.hu: Nekem továbbra is az általános iskolai menzás spagetti darált husival és reszelt sajttal a kedvenc... (2015.04.21. 20:24) A három leggyorsabb tészta
  • Szentgyörgyhegyi: Szerintem, és olaszok szerint is a kávé a legfontosabb. Jó piskótát, még olaszt is, majdnem minden... (2014.02.13. 19:25) Édes kis semmiség

Címkék

Archívum

Ferenc, az Assisi Étterem séfje

2014.02.12. 20:02 Assisi


Édes kis semmiség

Címkék: Olaszország Tiramisu Desszert

Hamar elfogy az a pár gombóc, de egy kiadós ebéd, vagy vacsora végére pont elég. Elegánsan, mentalevéllel és csokiöntettel tálalom...

tira_1.jpg

Egy olasz városhoz és egy budapesti olasz étteremhez kötődő gasztro-blog talán nem is kezdődhet más étellel, mint a tiramisuval. Érdekesség, hogy egy új keletű édességről van szó: a tiramisu receptje a 60-as évek előtt nem nagyon szerepelt a szakácskönyvek lapjain, azóta viszont számos variációját kínálják, sokféle ízesítéssel és formában. Eredete egyértelműen Olaszországhoz köthető, de több tartomány is sajátjának tudja.

Nagyon praktikus, mert előre elkészíthetem otthon is, beteszem a hűtőbe, és bármikor jön a vendég, gyakorlatilag egy pillanat alatt kikanalazom a gombócokat a tányérra, díszítem és várom a mosolyt, mert a tiramisu mindig finom. Amúgy saját találmány, hogy ne a mindenhol ismert és megszokott négyzetes formában tálaljam. így jobban látszik miből van és különleges formák összerakására is alkalmat ad. A vendég persze először meglepődik, mert a "kockát" várja, ami jellemzően túlságosan meg van szórva kakaóporral és ez egy óriási hiba. A sok kakaópor fullasztóvá teszi, így meg csak pont annyit teszek rá, hogy ízesítse a desszertet.

DSC_8173.jpg

A tiramisu lelke közismerten a mascarpone sajt és az amaretto (mandula) likőr. Először a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját porcukorral habosra verjük, utána megy bele a mascarpone, és ezt türelmesen, tényleg minél hosszabb ideig keverjük (géppel), mert ettől fog besűrűsödni a krém. Ha nem vagyunk elég türelmesek, akkor a hűtőben még megáll a dobozban, de a tányéron meg szét fog folyni.

DSC_8144.jpg

Tehát benne van a porcukor, a tojássárga, a mascarpone, ezekből már kész a masszív krém, majd a tojásfehérjét habbá verjük, és az egész habot belekeverjük a krémünkbe. A tradicionális tiramisunál ennyi a krém, de én szoktam egy kis felvert tejszínhabbal dúsítani, hogy még masszívabb legyen az állaga, még jobban összefogja a krémet. A mascarpone egy ízetlen, nagyon krémes sajt. Hogy megkapja azt a jellegzetes ízét a tiramisu jön bele az amaretto likőr, és amitől olasz is lesz, az a jó, sötét pörkölésű kávé. Az igazi Tiramisunál fontos, hogy jó kávét használjunk, ne sajnáljuk és ne helyettesítsük aromával az amaretto likőrt. Olyan kis mennyiség kerül egy adagba, hogy nem kell aggódni a jogosítvány miatt.

DSC_8154.jpg

Beáztatom a babapiskótát a kávéba, megy rá egy réteg krém, újabb piskóta, újabb krém, ameddig az edényem (dobozom) fala tart. A kávé nálam hosszú kávé, kis cukorral és abba is teszek egy csöppnyi amarettót, a babapiskóta pedig olasz, cukrozott, és annyi a titka, hogy az olasz babapiskóta már eleve nagyon puha, csak egy pillanatra kell beletenni a kávéba és ki is nyomkodom, mert különben elázik az egész. Jönnek a rétegek, piskóta, krém, piskóta, krém, a tetejére pedig csak finoman a kakaópor. Beteszem a hűtőbe és készen is vagyok.

DSC_8165.jpg

Aki kíváncsi, milyen az én tiramisum, megkóstolhatja az Assisi Étteremben.

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://assisi.blog.hu/api/trackback/id/tr455811526

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.13. 10:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szentgyörgyhegyi 2014.02.13. 19:25:33

Szerintem, és olaszok szerint is a kávé a legfontosabb.
Jó piskótát, még olaszt is, majdnem mindenütt kapni, a krém sem egy ördöngösség, a kávé döntő lehet.
Egy nagyon erős, lehetőleg olasz, rövid kávé,egy igazi esszpreszó a legfontosabb.
süti beállítások módosítása