Assisi Séfje

Konyhai érdekességek, finomságok, receptek, olasz ételek és hangulat, némi ferences kötődéssel Assisi felé.

Egy falatnyi Itália

assisietterem.hu

Olasz és magyar ételkülönlegességekkel, hétköznapokon napi menüvel és családbarát részleggel várjuk Budapest II. kerületében, a Pál-völgyi barlangtól 200 méterre.

Az Assisi Étterem barátságos légkörben szeretettel várja a családokat, cégeket, baráti társaságokat egy kellemes ebéd, vagy vacsora eltöltésére. 

1025 Budapest,
Szépvölgyi út 176.

Asztalfoglalás:
+36-1/400-82-60

Nyitva tartás: H-V 11-22
asztalfoglalas@assisietterem.hu

Értékelj minket!

Friss topikok

  • amindenes.blog.hu: Nekem továbbra is az általános iskolai menzás spagetti darált husival és reszelt sajttal a kedvenc... (2015.04.21. 20:24) A három leggyorsabb tészta
  • Szentgyörgyhegyi: Szerintem, és olaszok szerint is a kávé a legfontosabb. Jó piskótát, még olaszt is, majdnem minden... (2014.02.13. 19:25) Édes kis semmiség

Címkék

Archívum

Ferenc, az Assisi Étterem séfje

2014.02.27. 12:36 Assisi


Fűszeres házi ciabatta

Címkék: kenyér fűszerek Olaszország

Hetvenkét órát mindig kibír, egyébként meg tálalás előtt meg szoktam pirítani, hogy visszapuhuljon, de ropogós maradjon a széle.

DSC_6679.jpg

Nem a kenyérpirítóba teszem, az kiszárítja, rostlapon, illetve otthon serpenyőben pirítom, nem kell alá semmi, csak beleteszem a szeleteket a tűzforró serpenyőbe. Ahogyan Goti, az egyik szakács barátom tanított, az olaszok azt mondják, hogy akkor jó ez a kenyér, ha "szétszedi az ember szájpadlását", tehát legyen ropogós a széle, tartsa egyben, ne törjön el. 

A ciabattának nem az a lényege, hogy jóllakjunk belőle, hanem, hogy csak együnk belőle, hiszen eléggé tömény. 

Ahogyan készítem:

Először megcsinálom a kovászt, langyos víz, élesztő, cukor, kicsit hagyjuk pezsegni, aztán megy bele a só, olivaolaj, lehetőleg extra szűz. Persze meg lehet csinálni másodosztályúból is, de az igazi a hidegen sajtolt, aminek már a színe is átmegy a zöldesbe, nem a napraforgóolajhoz hasonlít. 

Kétféle lisztet teszek bele: réteslisztet és finomlisztet 1:1 arányban. Ha csak finomliszttel készítem, akkor szivacsosabb lesz a tészta. 

A friss fűszerekből mehet bele ami van, érdemes kísérletezni. Általában olivaolajat, olajbogyót, kakukkfüvet, rozmaringot teszek bele, de finom szárított paradicsommal, vajon pirított dióval, fokhagymával, szóval végtelen a variációs lehetőségek száma.

Amikor kész az összekevert massza kiveszem, az edényt beolajozom ugyanazzal az olivaolajjal és visszateszem bele, letakarom és elteszem pihenni. Olyan 30-40 perc után előveszem, négy oldalról behajtom, átforgatom, megy rá vissza a fedő rá és ez négyszer. Akkor jó, ha lelöki a fedőt.

A megkelt tésztát formázom: lehet kis egyszemélyes ciabattákat készíteni, de mi inkább hosszabb, kenyér-jellegűt szoktunk. Sok sütést nem igényel, olyan 210 °C-on 25 perc elég neki.

Nagyon kedvelt vendégváró kis olivaolajjal, vagy parmezánnal bor mellé, de természetesen a bruschettának is ez az alapja. Ha nem fogy el azonnal, illatmentes, kifőzött konyharuhában tároljuk, mert hajlamos átvenni az illatokat/szagokat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://assisi.blog.hu/api/trackback/id/tr195835077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása